Καρυοφυλλίδης Βασίλης: 100 χρόνια από την δεύτερη φάση της γενοκτονίας

Ο Βασίλης Καρυοφυλλίδης μίλησε στην ομάδα της 8pm.gr εν όψει της ποδηλατοπορείας που θα πραγματοποιηθεί για τα 100 χρόνια από την έναρξη της δεύτερης και πιο αιματηρής φάσης της Γενοκτονίας των Ελλήνων στον Πόντο.

Η πανελλαδική ποδηλατοπορεία θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 14 Μαΐου ξεκινώντας από το μνημείο της γενοκτονίας των Ποντίων “Πυρρίχιο Πέταγμα’” του Πειραιά, καταλήγοντας στο μνημείο ‘”Γενοκτονίας Ποντιακού Ελληνισμού” της Θεσσαλονίκης.

Ο Βασίλης εκτός από ποδηλάτης είναι και χοροδιδάσκαλος ποντιακών χορών στο σύλλογο νομού Ευβοίας “Οι Κομνηνοί”. Όπως μας είπε αυτό προέκυψε στην ζωή του, αφού είχε την τύχη να γνωρίζει καλούς ανθρώπους και διδάχτηκε από τους καλύτερους δασκάλους. Στα μαθήματα του δίνει έμφαση στην ιστορία του χορού, και τον διδάσκει με σεβασμό πάντα στην παράδοση.

Το πάθος και η λάμψη της ποντιακής φλόγας ακτινοβολεί στα μάτια του. Στενά συνδεδεμένος με την καταγωγή του ο Βασίλης έχει ποδηλατήσει άλλες δύο φορές στην γη των προγόνων του. Η πρώτη του ποδηλατοπορεία πραγματοποιήθηκε το 2012 με προορισμό την Τραπεζούντα και ονομάστηκε “Αθήνα-Τραπεζούντα-Αθήνα Ποδηλατώντας Στην Γη Των Προγόνων Μου”.

Η δεύτερη υλοποιήθηκε στα πλαίσια της ανάδειξης του πολιτιστικού πλούτου των Αχαρνών. Η δράση αυτή είχε τίτλο “Αχαρνές- Τραπεζούντα-Αχαρνές Ποδηλατώντας Για Τον Πολιτισμό” και είχε σκοπό να υπενθυμίσει στον κόσμο την θετική πλευρά των Αχαρνών και όχι την άσχημη εικόνα των ναρκωτικών για την οποία γίνεται λόγος.

Στην ερώτηση μας αν νομίζεις ό,τι 100 χρόνια μετά την Γενοκτονία οι Έλληνες έχουν ξεχάσει ο Βασίλης Καρυοφυλλίδης απαντάει: ” Όχι μιλάμε για το έγκλημα των εγκλημάτων. Ο άνθρωπος μπορεί να ξεχάσει αλλά η ιστορία θα είναι εδώ να μας το υπενθυμίζει.”

Vasilis Kariofyllidis

Ποδηλατοπορεία Πυρρίχιος Δρόμος Πειραιάς-Θεσσαλονίκη

Η φετινή ποδηλατοπορεία “Πυρρίχιος Δρόμος Πειραιάς-Θεσσαλονίκη” ξεκίνησε από τον Σύλλογο νομού Ευβοίας “Οι Κομνηνοί“. Ωστόσο αγκαλιάστηκε και από την Ένωση Ποντίων Πειραιώς-Κερατσινίου-Δραπετσώνας, τον Σύλλογο Ποντίων Φοιτητών Βόλου “Οι Αργοναύτες”, την Ένωση Ποντίων Πιερίας καθώς και την Ένωση Ποντίων Καλαμαριάς.

Η Φλόγα του Πόντου θα ξεκινήσει από τον Πειραιά την Τρίτη 14 Μαΐου στις 16:00 με μια λιτή τελετή που θα οργανώσει η Ένωση Ποντίων Πειραιώς. Ανάμεσα στους ποδηλάτες που θα συνοδέψουν την Φλόγα θα είναι και το ποδηλατικό τμήμα της ΑΕΚ. Την ίδια μέρα ο σύλλογος Ποντίων Ευβοίας “Οι Κομνηνοί”, θα την υποδεχτεί στο “στρογγυλό” της παραλίας της Χαλκίδας την Τρίτη 14 Μαΐου στις 21:00.

Στις 15 Μαΐου η Φλόγα θα συνεχίσει την πορεία της με μια σκυταλοδρομία ποδηλατοδρομιών στον Αγιόκαμπο στις 15/05, στον Βόλο 16/05, στην Λάρισα στις 17/05 , στην Κατερίνη 18/05 όπου θα παραλάβει την φλόγα ο Γιώργος Λυπιρίδης και θα την συνοδέψει μέχρι την Θεσσαλονίκη όπου είναι και ο τερματισμός της ποδηλατοπορείας στις 19 του μήνα στις 18:00. Στη συνοδεία της φλόγας θα είναι τιμητικά και η ομάδα του ΠΑΟΚ. Στην Θεσσαλονίκη επίσης θα παραλάβει την φλόγα ο πρόεδρος Κώστας Ζώης της Ένωσης Ποντίων της Καλαμαριάς.

Όλοι μπορούν να συντονιστούν στην σελίδα της ποδηλατοπορείας στο facebook. Η σελίδα λειτουργεί με την ονομασία “Πυρρίχιος δρόμος Πειραιάς- Θεσσαλονίκη Ποδηλατώντας με την φλόγα του Πόντου”.

Αυτή η φλόγα γιγαντώνεται φτάνει στον ουρανό και αγγίζει όλες τις ψυχές, φωτίζει τους Έλληνες και όλη την ανθρωπότητα. Αυτή η Φλόγα εύχομαι να μην σβήσει και με αφορμή τα 100 χρόνια να συνεχιστούν παρόμοιες δράσεις στην μνήμη των ανθρώπων που χάθηκαν.  Βασίλης Καρυοφυλλίδης

Η 8pm.gr εύχεται η φλόγα να μείνει αναμένει στις καρδιές όλων των Ελλήνων.

Photography by Dimitris Tsinias